divendres, 21 de novembre del 2008

Conferència d'Anna Pérez: "Es blocs a l'escola"

El passat dimarts dotze de Novembre l'Anna Pérez; mestra del CEIP Drassanes, especialitzada en experiències educatives relacionades amb les Noves Tecnologies exposades a la seva web: http://anna.ravalnet.org/ i al seu bloc: http://bloc.ravalnet.org/bloc/bitacola_demestratic, va venir a la FPCCE Blanquerna per oferir-nos una conferència sobre les possibilitats educatives que permet la utilització dels blocs a les escoles.
Per començar, i a mode d'introducció en la matèria, parlà de l'aparició de neologismes com: blocaire, catosfera, post..., de l'evolució de la web 1.0 a la web 2.0, que ha anat acompanyada del desenvolupamet d' eines com els blocs que han permès superar les dificultats que presentava la web 1.0 per crear i pujar continguts a la xarxa i interaccionar-hi.
Seguidament, va plantejar un problema present en les escoles d'avui: l'estructura escolar pertany al segle XIX, el professorat al segle XX, i l'alumnat i el llenguatge amb que aquests s'expressen està molt impregnat de la tecnologia del segle XXI. Davant d'aquest fet cal que els mestres preparin als alumnes per a la societat actual donant sentit didàctic als recursos que ofereix la xarxa, com per exemple: fomentant activitats en les quals els alumnes cerquin i després transformin informació que troben a Internet, potenciant l'ús dels blocs, ja que aquests afavoreixen la competència lingüística i l'aprenentatge col·lesctiu.
Per tal d'argumentar les possibiltats educatives que ofereixen els blocs, Anna Pérez mostrà algunes de les seves experiències en el CEIP Drassanes, a nivell de tot el centre i a nivell d'aula, i en un projecte col·lectiu de barris, el Fora muralles, en el qual trenquen tots aquells murs que limiten el ple desenvolupament integral dels infants.

Durant la conferència, Anna Pérez va fer alguns comentaris molt interessants dels quals en faig una petita selecció:
  • "L'estructura escolar pertany al s. XIX, el professorat al s. XX i els alumnes al s. XXI". Aquesta frase simplifica amb quatre paraules la realitat del nostre sistema educatiu. Crec que les reformes educatives haurien de partir d'aquesta realitat, acceptar les contradiccions que presenta, analitzar-la, reflexionar-hi, i aleshores buscar solucions reals per afrontar aquesta situació.
  • "L'escola i el seu llenguatge prohibeix o s'allunya de les TIC?"Aquesta qüestió emfatitza com n'està de desfassada la institució escolar, ja que és la veu d'una mestra que expressa una preocupació despresa de la seva propia experiència i l' adreça a futurs mestres. És una pregunta que obliga al receptor a obrir una reflexió al voltant de com percebem el nostre entorn socialment quotidià i la informació que ens transmet aquest, és a dir, quin llenguatge ens vehicula, i comparar-ho amb el que condueix el procés de transmissió de coneixements que desenvolupen les nostres escoles. Després Anna Pérez ens planteja la següent qüestió:
  • "L'escola prepara als alumnes per a la societat actual?" Tenint en compte que el llenguatge que impera en la nostra vida quotidiana és audiovisual, cal plantejar-se si el de l'escola també ho és, o si si més no l' integra. Per tal d'exemplificar aquesta idea la conferenciant afirma que:
  • "Seguim informant amb una única font, el llibre de text" I tot sembla indicar que en la majoria dels casos és així. Per tant:
  • "L'escola és una realitat tancada?" Sí, perquè no es va adaptant als canvis que es produeixen en la societat a la que pertany. Aleshores:
  • "Cal donar sentit didàctic al Youtube, al Messenger...?" Crec que sí, cal buscar un sentit didàctic a tot allò que forma part de les eines informàtiques emergents precisament per fer-ne usos correctes i aprofitar el màxim les possibilitats que ofereixen.
  • "Davant la informació, els mestres s'han de plantejar quines activitats han de realitzar els nens". Dacord amb el que va dir Anna Pérez, qualsevol activitat que requereixi un procés de transformació de la informació.